Klimabudsjett

Klimabudsjettet er et styringsverktøy for kommunens klimaarbeid. Det inneholder en oversikt over klimatiltak som planlegges gjennomført i Moldesamfunnet for å få ned klimagassutslipp, og viser ansvaret for gjennomføring og finansiering. Det innebærer rapporteringskrav på status i klimaarbeidet på linje med Molde kommunes økonomirapportering.

Klimabudsjett 2024

15. juni 2023 vedtok Molde kommunestyre sin første temaplan for klima og energi (PS-47/23). Temaplanen skal gi en tydelig retning for klimaarbeidet til Molde kommune frem mot 2035. Temaplanen inneholder mål og strategier, men ikke tiltak. Tiltakene blir for hvert år satt i klimabudsjettet. Klimabudsjettet er derfor handlingsdelen av temaplanen til kommunen.

Klimabudsjett 2024 er i stor grad basert på klimabudsjett 2023. Arbeidet oppleves fortsatt som nytt og mye skal tas stilling til. Det prioriteres tiltak som har blitt spilt inn fra enhetene selv, som de vurderer at de har økonomi og ressurser til å gjennomføre. Dette er blant annet tiltak som bidrar til å bygge opp klimakompetansen i kommunen og tiltak som styrker kommunenes kunnskapsgrunnlag. Selv om noen av tiltakene er små, danner de grunnlaget for klimaarbeidet i årene som kommer. Det er derfor nødvendig for kommunens videre utslippsreduksjoner.

I utarbeidelsen av fremtidige klimabudsjett håper vi å bli enda mer klimaambisiøse basert på klima- og energiplanen samt kunnskapsgrunnlaget den bygger på. Ett av hovedmålene i klima- og energiplanen for Molde kommune som organisasjon er «Molde kommune jobbar kunnskapsbasert, heilskapleg og effektivt med klimaarbeidet». Dette er vår ambisjon for klimaarbeidet.

Moldes klimamål

Molde kommunestyre vedtok 17. juni 2021 (PS-56/21) følgende klimamål for Molde kommune og Moldesamfunnet:

2030: Moldesamfunnets direkte klimagassutslipp er redusert med 60 prosent i forhold til 2009, inkludert null direkte utslipp fra kommuneorganisasjonen.

2050: Moldesamfunnets direkte utslipp er redusert med minst 95 prosent i forhold til 2009.

Moldesamfunnets årlige direkte utslipp reduseres jevnt mot 2030 (ref. lineær interpolering). Dette innebærer kutt av i overkant 7 000 tonn CO2-ekvivalenter per år fram til 2030.

Videre slutter Molde kommunestyre seg til følgende definisjon av «klimanøytralitet»: Balanse mellom klimafotavtrykket (direkte og indirekte utslipp) og opptak av klimagasser.

I tillegg til vedtatte utslippsmål ligger det et helhetlig mål i kommuneplanens samfunnsdel (PS-52/21) som sier at «Moldesamfunnet er klimanøytralt i 2050».

Måloppnåelse

Figur 1: Direkte klimagassutslipp i Moldesamfunnet, 2009-2021

1 000 tonn CO2-ekvivalenter
Kilde: Miljødirektoratet

Vi skal være en pådriver for at Moldesamfunnets klimagassutslipp reduseres med 60 prosent innen 2030. Skal Moldesamfunnet nå dette målet, må innbyggere, næringsliv, andre kommuner og forvaltningsnivåer samarbeide og legge inn en felles innsats. Det er spesielt viktig at staten følger opp nasjonale klimaambisjoner med ytterligere tiltak som muliggjør klimaomstilling på kommunalt nivå.

Direkte og indirekte utslipp

Klimagassutslipp deles ofte inn i to kategorier: direkte klimagassutslipp skjer innenfor kommunens grenser, mens indirekte klimagassutslipp skjer utenfor kommunens grenser, men som et resultat av aktiviteten innenfor grensene (for eksempel kjøp av varer produsert andre steder). De indirekte utslippene fra aktivitet i kommunen er langt større enn de direkte utslippene. Tiltakene i klimabudsjettet er plassert i tre tabeller basert på kategorisering: direkte utslipp, indirekte utslipp eller tilretteleggende aktiviteter. Tilretteleggende aktiviteter legger grunnlag for fremtidige utslippsreduksjoner.

Kostnader og finansiering

Klimakrisens kostnader anslås å være betydelig høyere enn kostnadene knyttet til klimatiltak. Det er heller ikke alle tiltak som koster penger. Tiltakene og virkemidlene som ligger i klimabudsjettet kan finansieres på forskjellige måter: driftsbudsjett, investeringsbudsjett, kommunens "klimapott", eller statlige støtteordninger, som Klimasats og liknende. Sentraladministrasjonen disponerer klimapotten på 1,6 mill. kroner til utvalgte klimatiltak. Tiltakstabellene viser hvordan tiltakene foreslås finansiert.

Skal moldesamfunnet nå klimamålene våre (PS-56/21), må vi få inn en økt prioritering av klimahensyn i ordinær drift.

Grunnet strenge økonomiske prioriteringer og mål om å ikke øke kommunens låneopptak i økonomiplanperioden, holdes investeringsnivået på et minimum. Klimatiltak som hadde investeringsbevilgninger i tidligere års klimabudsjett er derfor tatt ut av budsjett 2024. Det vil si at ingen av årets klimatiltak har bevilgning i investeringsbudsjettet, og må i hovedsak finansieres innenfor avdelingenes egne driftsrammer. Noen tiltak har fått bevilget klimapottmidler.

Klimatiltak og virkemidler

Direkte klimagassutslipp

Tabellen inneholder tiltak og virkemidler rettet mot direkte utslipp. Tabellen viser enheten med hovedansvar for gjennomføring av og rapportering på hvert virkemiddel. Utslippssektor og utslippskilde viser til inndelingen som brukes i Miljødirektoratets utslippsregnskap for direkte klimagassutslipp. Noen av virkemidlene har fått kvantifisert hvor store utslippsreduksjoner de medfører. Den viser klimagassreduksjonen som kan følge av virkemiddelet per år i økonomiplanperioden. Potensiell tiltakseffekt er i tonn CO2-ekvivalenter.

Potensiell tiltakseffekt i tonn CO2-ekv.
Utslipps-sektor Tiltaks nr. Tiltak og virkemidler Rapporterings-ansvarlig Finansiering Oppstartsår 2024 2025
Veitrafikk
1 Redusere bruk av fossilkjøretøy i Moldesamfunnet
Dette tiltaket omfatter et sett med virkemidler som i sum skal bidra til redusert fossilbilbruk, blant annet ved å øke sykkel- og gangeandelen i Moldesamfunnet. Utslippsberegningene er konservative og tar utgangspunkt i ladeinfrastrukturstøtten til bedrifter.
Snarvegprosjekt Molde bydrift Klimapott 2023
Kampanjer for at barn skal gå/sykle til skolen Fagavdeling skole Innenfor driftsramme 2023
2 Redusere kommunalt ansattes klimabelastende reiser til, fra og i jobben
Mobilitetsstrategi for endring av reisevaner til ansatte Personal- og organisasjonsavd. Innenfor driftsramme 2024
Økt bruk av digitalundervisning (Nærvær på distanse) ved sporadiske vikarbehov enkelttimer Molde kulturskole Innenfor driftsramme 2024
3 Redusere klimagassutslippene fra vann og avløp
Økt avvanning av avløpsslam for å redusere transport Molde vann og avløp KF 2023
4 Overgang til elektriske bybusser 900
Nye elektriske bybusser fra 1.1.2025 Møre og Romsdal fylkeskommune Ikke kommunalt 2022 900
5 Økt kollektivsatsing
Kommunen bidrar til videreutvikling av kollektivtilbudet gjennom jevnlig dialog med fylkeskommunen og FRAM Samfunn og plan Innenfor driftsramme 2022
Sjøfart
6 Redusere klimagassutslippene fra sjøfart 4 022
Elektrisk overfart Sølsnes-Åfarnes Møre og Romsdal fylkeskommune Ikke kommunalt 2022 3 160
Landstrøm på Molde havn Molde og Romsdal havn IKS Ikke kommunalt 2023 862
Annen mobil forbrenning
7 Utslippsfri maskin- og utstyrspark 1
Elektrisk vei- og parkdrift: Innkjøp av elektriske verktøy for bruk i sentrum og kirkegårdene Molde bydrift Klimapott 2022 1
8 Utslippsfrie byggeplasser
Innføring av utslippsfrie bygge- og anleggsplasser i større kommunale prosjekter fra 2025 Molde eiendom KF Innenfor driftsramme 2024

Indirekte klimagassutslipp

Tabellen inneholder tiltak rettet mot kommunesamfunnets indirekte klimagassutslipp. Virkemidlene som skal gjennomføres vises under hvert tiltak. Tabellen viser enheten med hovedansvar for gjennomføring av og rapportering på virkemiddelet.

Utslipps-sektor Tiltaks nr. Tiltak og virkemidler Rapporterings-ansvarlig Finansiering Oppstartsår
Innkjøp
9 Redusere kommunens klimagassutslipp fra anskaffelser
Gjennomføre minst to klimaambisiøse anskaffelser årlig ROR-Innkjøp Innenfor driftsramme 2022
Oppdatere anskaffelsesstrategi for ROR-Innkjøp ROR-Innkjøp Innenfor driftsramme 2022
Revidere standardformuleringer ROR-Innkjøp Innenfor driftsramme 2022
Nye retningslinjer for mer klimavennlig mat og emballasje i rådhuskantinene Voksenopplæringen Innenfor driftsramme 2023
Kartlegge forskrift og bruk av gummiasfalt ved kommunale lekeplasser og barnehager Molde eiendom KF Innenfor driftsramme 2024
Handle lokalt der man kan (mat, klær osv.) ROR-innkjøp Innenfor driftsramme 2024
Sirkulærøkonomi i praksis: møbler og inventar Analyse- og utviklingsavd. Tilskudd fra fylkeskommunen 2024
Opprette oversikt over alt kontormateriell som står klart til gjenbruk Analyse- og utviklingsavd. Innenfor driftsramme 2024
10 Redusere forbruk av materiell i kommunens drift
Nye rutiner for å redusere i bruk av engangsutstyr (f.eks. munnbind, engangshansker, skotrekk) Fagavdeling helse og omsorg Innenfor driftsramme 2023
Flyt av læremidler (bøker, elektronisk utstyr) mellom skolene etter varierende elevtall Fagavdeling skole Innenfor driftsramme 2023
Foliering av skolebøker for å øke levetiden Fagavdeling skole Innenfor driftsramme 2023
Diverse
Miljøfyrtårnsertifisering av kommuneorganisasjonen Analyse- og utviklingsavd. Klimapott 2024
Bygg
11 Redusere utslipp fra kommunens bygninger
Etablering av solceller på eksisterende bygg/anlegg Molde eiendom KF Enova-støtte 2023
Ombruk av byggematerialer Molde eiendom KF Innenfor driftsramme 2024
Utrede gjennvinning av spillvarme fra datarommets klimaanlegg i rådhuskjelleren i Molde Molde eiendom KF Innenfor driftsramme 2024
Utvikle sirkulære verdikjeder og nettverk i byggebransjen i regionen Analyse- og utviklingsavd. BRM-midler 2024
12 Molde Bærekrafthub
Gjenbruk av bygningsmaterial, inventar og møbler Molde Bærekrafthub Ikke kommunalt 2024
Være pådriver for bruk av lavkarbonbetong Molde Bærekrafthub Ikke kommunalt 2024
Mat
13 Redusere matsvinnet i Moldesamfunnet
MatVinn-prosjekt Analyse- og utviklingsavd. Innenfor driftsramme 2024
Avfall
14 Renovasjon
Lage retningslinjer for kildesortering i alle kommunens lokaler Molde eiendom KF Innenfor driftsramme 2023

Tilretteleggende aktiviteter

Tabellen inneholder aktiviteter som kan gi grunnlag for framtidige utslippsreduksjoner i moldesamfunnet.

Utslipps-sektor Tiltaks nr. Tiltak og virkemidler Rapporteringsansvarlig Finansiering Oppstartsår
15 Kommunikasjon og mobilisering
Digital bærekraftsmåned ROR-IKT Innenfor driftsramme 2024
Gjennomføre informasjons- og holdningskampanjer for å motivere innbyggere til å gjøre klimavennlige valg Kommunikasjon- og serviceavd. Innenfor driftsramme 2022
16 Kunnskapsgrunnlag
Utrede strømproduksjon ved vanninntakene ved vannbehandlingsanleggene Molde vann og avløp KF Innenfor driftsramme 2024
Utrede biogassproduksjon av strøm fra kommunens avløpsslam og bioavfall Molde vann og avløp KF Innenfor driftsramme 2023
Basert på klimaregnskap, lage tiltaksplan for reduksjon av klimagassutslipp Molde vann og avløp KF Innenfor driftsramme 2023
Øke klimafokuset i arealplanleggingen Samfunn og plan Innenfor driftsramme 2022
Framtidens mobilitet Analyse- og utviklingsavd. BRM-midler 2024
Kompetanseheving (kurs og foredrag) Molde eiendom KF Innenfor driftsramme 2022
Kompetanseheving (kurs og foredrag) Samfunn og plan Innenfor driftsramme 2022
Systematisere innspill og behov for trafikksikkerhetstiltak for myke trafikanter Molde bydrift Innenfor driftsramme 2024

Tiltak og virkemidler som er gjennomført i 2022 og 2023

Utslipps-sektor Tiltaks nr. Tiltak og virkemidler Rapporteringsansvarlig Finansiering Fullført år
Veitrafikk
1 Overgang til utslippsfri blipark kommuneorganisasjonen innen 2030
Sikre at alle nye biler er elektriske ROR-Innkjøp Leasing: drift, Kjøp: investering 2023
2 Redusere bruk av fossilkjøretøy i Moldesamfunnet
Styrking av BUAs utlån av elsykler/elkassesykler Kulturtjenesten Klimapotten 2022
3 Redusere kommunalt ansattes klimabelastende reiser til, fra og i jobben
Utrede hjemmekontorpolicy Personal- og organisasjonsavd. Innenfor driftsramme 2022
Møtepolicy digitale/fysiske møter Personal- og organisasjonsavd. Innenfor driftsramme 2022
Teams-lenke i alle møteinnkallinger Personal- og organisasjonsavd. Innenfor driftsramme 2022
Reisepolicy tjenestereiser Personal- og organisasjonsavd. Innenfor driftsramme 2023
Sjøfart
7 Redusere klimagassutslipp fra sjøfart
Elektrisk overfart Molde-Vestnes, og nedleggelse av hurtigbåt til Sekken Ikke kommunalt 2022
Diverse
10 Redusere klimagassutslippene gjennom samfunns- og arealplanleggingen
Ansette rådgiver i prosjektstilling med ansvar for klimahensyn i arealplanleggingen Samfunn og plan Klimapott, Klimasats 2023
Innkjøp
11 Redusere kommunens klimagassutslipp fra anskaffelser
Ansette rådgiver i prosjektstilling med ansvar for klimavennlige kommunale anskaffelser ROR-Innkjøp Klimapott, Klimasats 2023
Lage retningslinjer for bruk av gummiasfalt/kunstgress ved kommunale lekeplasser og barnehager Molde eiendom KF Innenfor driftsramme 2023
Lillekollen barnehage og Årølia skole: gjenbruk av møbler til nye lokaler Molde eiendom KF Innenfor driftsramme 2023
Bygg
13 Redusere utslipp fra kommunens bygninger
Solceller på Lillekollen barnehage Molde eiendom KF Investering 2023
Avfall
16 Renovasjon
Pilotprosjekt: panteinnsamling i sentrum Molde bydrift Klimapott 2023
Kommunikasjon og mobilisering
Tilretteleggende aktiviteter
Sørge for at informasjon om klimasatsingen er godt presentert og lett tilgjengelig i kommunens kommunikasjonskanaler Kommunikasjon og serciveavd. Innenfor driftsramme 2022

Klima og bærekraft

Klimabudsjettet inngår i kommunens arbeid for å nå FNs bærekraftsmål. Bærekraftsmål 17, «samarbeid for å nå målene», fremheves i kommuneplanens samfunnsdel og er styrende for klimabudsjettarbeidet. Flere av Smart Moldes prosjekter er derfor naturligvis fremhevet i tiltakstabellene.

Klima og naturmangfold

Kommuneplanens samfunnsdel har hovedmål om å ta vare på naturmangfoldet i kommunen. Klimatiltak er ikke nødvendigvis gode naturmangfoldstiltak og det er spesielt arealendringer som truer naturmangfoldet i Norge. I utarbeidelsen av klimabudsjettet har vi hatt et helhetlig fokus og har unngått å innlemme tiltak og virkemidler som vil ha en negativ innvirkning på naturmangfoldet i kommunen.

Vis undermeny