Prioriteringer i investeringsbudsjettet

Høy lånegjeld og økt rentenivå har satt Molde kommune i en vanskelig økonomisk situasjon. Rentenivået kan ikke kommunen styre, derfor er det viktig at kommunen ikke øker gjelden i årene framover.

Å redusere lånegjelden er langsiktig arbeid, men dette er helt nødvendig for at kommunen skal ha økonomisk bærekraft. I 2024 budsjetteres det for første gang i nye Molde kommune med at vi betaler mer i avdrag enn vi tar opp i lån. Dette er oppnådd gjennom harde prioriteringer i investeringsbudsjettet, og mange prosjekter er redusert og skubbet ut i tid. Samtidig har nye behov kommet opp, samt behov for økt økonomisk ramme til vedtatte prosjekter. Tydelige politiske prioriteringer som Boligfelt på Kringstad og ved Akslakleiva, opprustning Bjørsito, garderobebygg ved Lubbenes og utleieboliger i Vistdal blir fulgt opp og gjennomført i perioden.

Det langsiktige målet for lånegjelden er at den ikke skal overstige brutto driftsinntekter. Vi ligger langt over denne målsettingen i dag, men gjør store skritt i riktig retning i dette budsjettet.

Alle prosjekter i investeringsbudsjettet er beskrevet på sektorsidene eller under investeringsbudsjettet for de som ikke naturlig tilhører en sektor. Under er de viktigste grepene i årets investeringsbudsjett kommentert kort.

Det er gjort følgende hovedgrep i investeringsbudsjettet 2024-2027:

Utbygging av tomtefelt til bolig og næring har vært en tydelig satsing fra Molde kommune over flere år, og omtrent en tredel av kommunens låneopptak vil gå til dette både i 2024 og 2025. De feltene som nå bygges er boligfeltet på Kringstad og ved Akslakleiva på Midsund, og næringsareal ved Årødalen industriområde. På Akslakleiva er det foreslått å justere prosjektet slik at trinnvis utbygging blir mulig, det gjør også at gjennomføring blir noe forskjøvet i tid. Det er også foreslått å begynne med planlegging av Strandelia med tilkobling til E39 og Hesthagen.

På skoleområdet er det lagt inn midler til nytt tak på Bergmo ungdomsskole. Ved Bergmo ungdomsskole er det utfordringer med kapasitet til klasserom og kroppsøving. Her må det vurderes helheten i bygningsmasse og elevtall ved skolene i sentrum før investering kan gjennomføres.

Skolebruksplanen er ute på høring og skisserer investeringer ved Vågsetra og Skjevik. Det er lagt inn midler til gjennomføring i budsjettet, slik at det er mulig å gjennomføre prosjekter som reduserer kommunens samlede driftsutgifter.

Investeringsbudsjettet er en plan for de neste åtte årene. I løpet av perioden må en forvente at det vil være behov for tiltak både ved Kvam skole, Nordbyen skole og ved svømmehaller både i Midsund og Eidsvåg. Disse prosjektene er lagt inn med omtrentlige summer langt ut i perioden for å synliggjøre.

Vedtaket om full reell barnehagedekning følges opp i investeringsbudsjettet med å sette i stand Bjørsito ved Lillekollen og Vigvollvegen på Hjelset. Det er ikke bevilget midler i driftsbudsjettet til å drifte disse plassene i 2024.

Innen kulturområdet bygges garderobebygget ved Lubbenes KGB i tråd med vedtaket i formannskapet i juni 2023. Videre har kommunen flere andre kunstgressbaner der dekkene er utslitt, og det er utfordringer med manglende granulatfangst for flere av banene. Det er ikke funnet rom til å utbedre dette før i 2027-2028.

Å drifte tjenestene innen helse og omsorg vil kreve mye av kommunen i årene fremover, det blir flere som trenger hjelp og vi må løse oppgavene på andre måter enn før. Dette vil også kreve store investeringer. Som en oppfølging av Helse og omsorgsplanen har PwC utformet en rapport som blir behandlet i kommunestyret i november 2023. For å muliggjøre gjennomføring av tiltak i denne rapporten er det lagt inn 380 mill. kroner til ulike tiltak fram mot 2031. I tillegg så foreslås det å bevilge 70 mill. kroner til tiltaket forsterket og tilrettelagt samlokalisert bolig i Bo- og habilitering.

Bydrift har hvert år hatt årlige bevilgninger til gatelys, asfaltering, kjøretøy og sentrumstiltak. Her er investeringsnivået redusert. Det er ingen bevilgninger til dette i 2024, noe i 2025 og vesentlig mer i 2026.

Kommunestyrets vedtak om realisering av Vistdal utleieboliger følges opp med bevilgning, og det er i tråd med vedtaket lagt inn forutsetning om tilskudd fra kraftfondet til delfinansiering. Energitiltak i kommunale boliger er også et stort prosjekt i tilknytning til utleieboliger. Her har foretaket mottatt 45,5 mill. kroner i tilskudd fra ENOVA, med en frist på ferdigstillelse tiltakene innen juni 2025.

Molde kommune må også stille til disposisjon lokaler til NORBR IKS. Her er det lagt inn midler til ny brannstasjon på Midsund med oppstart i 2025, og nye lokaler til feiervesenet i 2024. Finanskostnader til feierbygget dekkes av abonnentene.

Vis undermeny