Styrkinger i driftsramme

Det er lagt inn styrkinger eller prioriteringer på til sammen 59,6 mill. kroner i 2024. Det reduseres til 44,5 mill. kroner fra 2025 og ut økonomiplanperioden. De konkrete prioriteringene går fram av rammetabellene til sektorene, men de er også listet opp under fordelt per sektor.

Sentraladministrasjon

Innenfor sentraladministrasjonen er det tre prioriteringer på til sammen 3,6 mill. kroner når alle tiltakene har fått helårseffekt:

  • insentivordning for tilflyttede studenter
  • egen næringsrådgiver Molde kommune
  • økt godtgjørelse folkevalgte

Insentivordningen går til busskort for studenter som melder flytting til Molde kommune. Ordningen har bidratt til flere innbyggere og dermed økt rammetilskudd for kommunen. Egen næringsrådgiver i Molde kommune er en ny stilling for at kommunen skal kunne følge opp målet om å bli Norges mest næringsvennlige kommune. Vi har i dag ingen dedikert ressurs som jobber med næringsutvikling i kommunene, og det må på plass om vi skal ha mulighet til å jobbe mot det vedtatte målet. Nylige vedtatte satser for godtgjørelse av folkevalgte gir økte utgifter.

Oppvekst, kultur og velferd

Innenfor sektor oppvekst, kultur og velferd ligger det inne styrkinger 18,1 mill. kroner. Det fordeler seg på fire styrkinger:

  • ny skole Årølia
  • økt barnehagetilskudd Mobarn
  • økt satsing barnehage
  • økt satsing grunnskole

Årølia skole startet opp høsten 2023. Fra 2024 er det helårsdrift og det fører til at rammene må styrkes. Mobarn fikk godkjent økning både på Vågsetra og Øverland i 2023. Dette medfører flere barn i private barnehager og dermed økt tilskudd til private barnehager. Økt satsing barnehage og økt satsing grunnskole er oppfølging av kommunestyrets budsjettvedtak for 2023.

Helse og omsorg

Innenfor sektor helse og omsorg er det lagt inn nye prioriteringer med 14,1 mill. kroner. Dette fordelere seg på to styrkinger:

  • Helseplattformen
  • styrking av hjemmebaserte tjenester

Helseplattformen er i bruk fra 3. november 2023. Systemet vil gi økte driftsutgifter sammenlignet med de gamle systemene de erstatter. Videre er det tidligere gitt en styrking av hjemmebaserte tjenester, i tråd med vedtatt helse- og omsorgsplan. Basert på de store økonomiske utfordringene i sektoren, ser den seg ikke i posisjon til å gjennomføre denne styrkingen i 2024. Pengene må gå til å redusere merforbruket.


Teknisk, plan og miljø

Innenfor sektor teknisk, plan og miljø er det en styrking på 4,9 mill. kroner, men den gjelder kun 2024 da styrkingen er knyttet til følgende engangsutgifter:

  • fiberutbygging
  • realisering av Kvamkrysset

Fiberutbygging er knyttet til et spleiselag med fylkeskommunen om å bygge ut fiber i deler av kommunen som ikke markedsaktørene er villige til å gjøre det på grunn av få brukere og dermed for lav inntjening. Dette er ikke noe kommunen eier, og det blir derfor en driftsutgift. Det samme er ny kryssløsning på Kvam. Det er et fylkeskommunalt ansvar, så vi må finansiere dette over drift for å få gjennomført endringen.

Overføring til fellesrådet, foretaket og selskaper

Overføring til kirkelig fellesråd, kommunale foretak og interkommunale selskaper prioriteres med en økning på 19,4 mill. kroner i 2024. Det blir redusert til 10,0 mill. kroner fra 2024. Det er Molde eiendom KF som får det aller meste av styrkingen. Foretaket hadde et merforbruk på 9,3 mill. kroner i 2022. De ser ikke ut som at de klarer å dekke inn dette i 2023. De melder også om et tilsvarende merforbruk for 2023, og da kan de ikke dekke gammelt merforbruk (underskudd). Kommunen er pliktig etter kommuneloven å dekke opp underskuddet som er mer enn ett år gammelt, og dette legges derfor inn som en økt overføring (utgift) i budsjettet for 2024. Videre har Molde eiendom fått flere nye formålsbygg som de drifter på vegne av kommunen. Budsjettet har tidligere ikke blitt justert opp tilstrekkelig for å dekke de nye oppgavene. Det knytter seg til drift og forvaltning av nye eller utvidede lokaler for hjelpemiddelforvaltningen, Lillekollen barnehage, Midsund skule, Nesset helsehus, Råkhaugen omsorgsenter og Årølia skole. Foretaket har også fått økt driftsramme som følge av husleie til egen organisasjon i leide lokaler hos fylkeskommunen.

I tillegg får Krisesenteret for Molde og omegn IKS og Nordmøre og Romsdal brann og redning IKS økt sitt tilskudd fra kommunen med 1,9 mill. kroner. Dette er reelle økninger etter at vi har justert for økt lønns- og prisvekst. Over tid ser vi at de to interkommunale selskapene har fått økte bidrag fra kommunen, mens egen tjenesteproduksjon må reduseres. Det skyldes at IKS er løsrevet fra kommunene og har egne budsjettprosesser der fokus er på eget behov og ikke kommunenes økonomiske rammer.

Vis undermeny