Status
Sektor for oppvekst, kultur og velferd ivaretar en stor bredde av kommunens tjenester. Skole og barnehage er allmenne arenaer som omfatter alle barn og unge. Kulturtjenesten, Moldebadet og Molde kulturskole er frivillige opplæringstilbud, opplevelse og tjenester rettet mot frivillighet. PPT og barnevernstjenesten yter tjenester og tiltak for barn, unge og familier som har behov for det, men er også støtte og veiledningstjeneste til de øvrige tjenestene i kommunen.
De fleste av tjenestene og enhetene i sektoren er i en presset situasjon og rammetrekket i økonomiplanen, som for 2022 er på 6,7 mill. kroner, utfordrer tjenestene ytterligere. Rammetrekket er økende utover i økonomiplanperioden. Det er et gap mellom uttalte behov og økonomiske forutsetninger. Sektoren har et for høyt driftsnivå i 2021 på drøye 24 mill. kroner per august 2021. Det forhøyede driftsnivået i 2021 er en utfordring tjenestene drar med seg inn i 2022 om ikke tiltak iverksettes raskt. De fleste tjenestene har kostnader som er bundet i tiltak som trenger planlegging og større prosesser for å kunne avvikle eller nedskalere. I de fleste tilfeller der enhetene har merforbruk i 2021 er det rettighetsfestede tjenester som ytes. Det handler særlig om tiltak i barnevern, sosialhjelp og spesialundervisning. Den samlede økonomiske utfordring for sektoren i 2022 vil være på 33, 8 mill. kroner, knyttet til økonomisk ubalanse og endring i demografi.
Ut fra tilgjengelige kvalitetsmålinger er kvaliteten på tjenestene jevnt over gode, selv om det innenfor flere tjenester også kan være potensiale for å utnytte ressursene enda bedre og å utvikle kvaliteten. Særlig sees det på muligheter gjennom tettere samhandling mellom tjenestene og mer helhetlige tjenester for familier.
Noen usikkerhetsfaktorer kan påvirke økonomien i sektoren i det kommende året. Oppvekstreformen/barnevernsreformen vil prege hvordan tjenestene i sektoren skal arbeide fremover og den vil forsterke behovet for å arbeide mer tverrfaglig og forebyggende i samarbeid med helse og omsorg.
Anmodning om bosetting av flyktninger forventes å foreligge først i desember. Antallet har stor betydning for økonomien i en del tjenester i sektoren. Kommunen har hatt stor nedgang i antall flyktninger de siste 5 årene, men det forventes ingen stor endring fra 2021 til 2022.
Sektoren søker aktivt midler til prosjekt som kan utvikle kvaliteten i ulike tjenester. Særlig handler dette om tiltak som kan hindre utenforskap og fremme inkludering. Viktige prosjekt i 2022 er deltakelse i Folkehelseprogrammet som omhandler hvordan kultur kan bidra til et rikere læringsmiljø i skolen. Andre tiltak er samarbeid med frivillighet om søknader til nasjonal tilskuddordning for inkludering av barn og unge.
Både på skole og barnehage er det utfordringer med å rekruttere nok personell med riktig kompetanse. For å kunne møte utfordringene på en god måte blir det fremover viktig for sektoren å delta i nasjonale og regionale satsinger på de aktuelle områdene. Mellom annet kan utvikling av heltidskultur være et bidrag inn for å løse arbeidskrafts- og kompetanseutfordringene.
Demografiske beregninger viser færre barn og unge i Molde fremover, særlig i ytterkantene av kommunen. God planlegging av hvor og hvordan tilbud av tjenester skal gis blir viktig for å sikre bærekraftighet i forhold til økonomi og kvalitet. For å bevare må vi endre oss.
Enhetslederne arbeider for å holde kostnadene nede og utnytte ressursene til det beste for brukerne. Det legges vekt på tett og systematisk oppfølging av kostnadsdrivende faktorer og forsvarlighet i driften, men dette kommer vi til å bli utfordret på i økonomiplanperioden. Nivået på tjenestene vil måtte endres i takt med at den økonomiske situasjonen endres.