Plan og strategier

Kommuneplanens samfunnsdel sine hovedmål og strategier gir mange utfordringer for sektoren.

Ett av hovedmålene er at Moldesamfunnet skal være et attraktivt sted å bo og arbeide. Kommunen deltar i flere prosjekt som går på å utvikle attraktiviteten i kommunen gjennom å utvikle blant annet gode møteplasser. I flere tilfeller skjer dette gjennom samarbeid med Møre og Romsdal fylkeskommune.

Arealplanlegging er viktig. Svært mange strategier har målsetninger om utnytting av arealet i kommunen til ulike formål. Skal vi kunne gjennomføre strategiene må vi prioritere arbeidet med å utarbeide overordnede kommuneplaner for arealbruken. I deler av kommunen er denne planen utdatert. Arealplanene er helt sentrale for en god, effektiv og samordnet utnyttelse av arealet til ulike formål. Formannskapet har i sin oppfølging av planstrategien i mars 2022 vedtatt at arbeidet med arealplanene skal prioriteres.

Vi har ikke en samordnet bosted-, areal- og transportplan. Kommunen deltar imidlertid i Møre og Romsdal fylkeskommune sitt regionale planforum.

Arealbruken må legge til rette for å utvikle næringslivet gjennom å disponere nok areal til utviding av aktivitet med miljømessige gode løsninger. Kommunen har i dag relativt lite sentralt næringsareal. De nye arealplanene vil legge til rette for utvikling av nytt næringsareal.

Gode og mangfoldige bomiljø er viktig. I tillegg til bygging av nye boliger, må utvikling av botilbud for en relativt økende eldre befolkning, slik at disse kan bo lengst mulig hjemme, være høyt prioritert. Kommunen har relativt godt med ledig boligareal i dagens vedtatte planer.

I planstrategien er utarbeidelse av boligpolitisk plan prioritert. Planen vil gi oss framtidsbildet av behovet for boliger også til boligsosiale forhold. Det er ønske om ulike typer boliger. Boligpolitisk plan er under arbeid og vil ventelig bli vedtatt i første halvår 2023.

Kommunen skal ha gode og trafikksikre mobilitetsløsninger. Det er behov for å utarbeide oversikt over trafikkutfordringene. Vi ser nærmere på hvordan vi relativt raskt, uten en stor planprosess, kan få en oversikt over trafikale utfordringer som grunnlag for framtidige prioriteringer.

Medvirkningsprosesser i planarbeid har stort fokus. Det jobbes målbevisst med å sikre god medvirkning. Resultatene så langt er positive. Rekruttering og det å beholde kompetanse er svært viktig. Skal kommunen kunne levere tjenester med god kvalitet er kompetent personell helt avgjørende.

Sektoren har stor etterspørsel etter tjenester der det ikke er mulig å gjennomføre alle ønsker. Det er behov for en streng prioritering av ressursene. Dette gjelder spesielt arbeidet med regulerings- og områdeplaner. Etterspørselen her er så stor at mange planer dessverre må ligge lenge på vent. I tillegg til kompetanse er følgelig god kapasitet i egen organisasjon og innleie av ekstern kompetanse viktig.

Vis undermeny