Plan og strategier

Helse- og omsorgsplan for Molde kommune 2021-2033, ble vedtatt i september 2021. Molde kommunestyre ba samtidig om at det utarbeides en langsiktig strategi for utvikling, lokalisering og dimensjonering av kommunale institusjoner og botilbud.

Innleid konsulentselskap (PwC) har nå utført dette arbeidet og rapporten ble presentert for kommunestyret 21. september 2023. Det anbefales økt kapasitet på heldøgns bemannede bofellesskap og en dempet vekst i antall sykehjemsplasser etter hvert som antall eldre innbyggere øker. Økt samlokalisering kan dempe bemanningsbehovet noe og gi større og mer attraktive fagmiljø. Kunnskapsgrunnlaget fra rapporten gir grunnlag for en langsiktig strategi for sektoren som også blir sentral for å løse sektorens økonomiske utfordringer. Rapporten og plan for videre arbeid legges frem i egen sak til kommunestyret 23. november 2023.

Befolkningsfremskrivningen viser at vi i økonomiplanperioden frem til 2027 vil få 400 flere innbyggere over 80 år. Kommunen vil få en dobling av antall innbyggere over 80 år frem mot 2040. Det vil da ikke være mulig å utføre helse- og omsorgstjenestene på samme måte som i dag. Mangel på helsepersonell vil være den største utfordringen. Helsepersonellkommisjonen har uttalt at det er fare for at tjenestene bryter sammen dersom ikke produktiviteten økes og måten det arbeides på endres.

Etablering og oppstart av interkommunal legevaktsentral har fått utsatt oppstart til første halvdel av 2024 forutsatt at en klarer å rekruttere tilstrekkelig antall kvalifisert personell. Legevaktformidling er en tjeneste som hittil har vært kjøpt fra helseforetaket, men som kommunene må overta i forbindelse med nytt sykehus Nordmøre og Romsdal (SNR).

Vis undermeny