Status

Sektoren har ansvar for:

  • institusjonsdrift
  • tjenester til hjemmeboende, inklusive bo-tjenester for mennesker med utviklingshemming
  • legetjenester
  • psykisk helse og rus
  • fysio- og ergoterapitjeneste
  • helsestasjon-, skolehelse- og jordmortjenester
  • tildelingskontor

Den økonomiske situasjonen for sektoren er som kjent svært utfordrende. Sektor helse og omsorg fikk i 2022 et merforbruk på 75,0 mill. kroner. Sektoren rapporterte per august 2023 et forventet merforbruk på 106,3 mill. kroner. Størrelsen på merforbruket og den negative utviklingen, forsterker dermed behovet for å gjennomføre tiltak som gir en varig økonomisk effekt. Sektoren har hatt store merforbruk de siste årene. Dette er ikke økonomisk bærekraftig, og det å gjennomføre tiltak for å unngå at merforbruk videreføres er derfor den viktigste økonomiske utfordringen for sektoren.

Det er bo- og habiliteringstjenester som har den største ubalansen i driften og melder et merforbruk på 70,0 mill. kroner ved årsavslutning 2023. Enheten leverer i hovedsak tjenester til hjemmeboende, samt barneboliger og avlastningstjeneste. I tillegg har flere av sykehjemma ved omsorgsenhetene betydelige merforbruk. Tjenester til hjemmeboende og institusjonsdrift er sektorenes to største tjenesteområder og utgjør 78 prosent av sektorens årsbudsjett. En kommer derfor ikke utenom endringer innenfor disse tjenesteområdene dersom sektoren skal oppnå økonomisk balanse.

For 2023 ble det vedtatt avvikling av 24 sykehjemsplasser. Per oktober gjenstår avvikling av 4 plasser. Årsaken til forsinket avvikling er utfordringer med antall utskrivningsklare pasienter fra sykehuset.

Molde vil ha 274 sykehjemsplasser når de 24 plassene er avviklet, dette gir en dekningsgrad i 2023 på 15,9 prosent for innbyggere 80 år og eldre. Dekningsgraden vil da være på nivå med snitt i Kostra-gruppe 10 for år 2022. Dekningsgraden reduseres etter hvert som antall eldre øker dersom ikke antall plasser økes. I følge PwC rapporten er mange andre kommuner også i gang med omstilling av heldøgnstjenesten, og dekningsgrader for sykehjemsplasser vil trolig reduseres i årene fremover. For å redusere kostnadene til sykehjemsdrift må vi redusere antall lokasjoner.

Rekrutteringsutfordringer og mangel på kvalifiserte vikarer er svært krevende for tjenester med døgnkontinuerlig drift og bidrar til økte utgifter. I tillegg har utgifter til fastlegetjenesten og kommunale legekontor hatt en høy utgiftsvekst de siste årene.

Vis undermeny