Plan og strategier
Planer og vedtak
I kommuneplanens samfunnsdel finner vi de overordnede føringer for arbeidet i sektoren. For å bli Norges mest næringsvennlige og en god kommune å vokse opp i, er gode basistjenester som skole, barnehage og et godt kulturtilbud en viktig forutsetning.
Videre setter samfunnsplanen mål om at Molde skal være et trygt og mangfoldig samfunn. Molde kommune mottar et relativt stort antall flyktninger. Det blir avgjørende fremover å legge til rette for god integrering, god norskopplæring og deltakelse i arbeidslivet for denne gruppen av innbyggere. Samarbeidet mellom innbyggere, næringsliv og kommunen skal videreutvikles basert på prinsippene i "Kommune 3.0". Hensikten er å arbeide for "innenforskap", best mulig integrering og flest mulig ut i arbeid.
Skolebruksplan 2021-30 ble vedtatt i sak PS-33/21. Planen er til revidering og vil bli lagt fram høsten 2023.
Planen «En skole for alle» ble vedtatt i hovedutvalget for oppvekst, kultur og velferd i oktober 2021 (PS-46/21). Planen gir føringer for hvordan det skal arbeides for at den ordinære opplæringen skal være tilpasset flere, og behovet for spesialundervisning reduseres.
Plan for idrett og fysisk aktivitet 2022–2026 ble vedtatt i kommunestyret 17. mars 2021.
Barnehageplan, Lokalisering og struktur for Moldebarnehagene, PS-52/23 ble vedtatt i kommunestyret 15. juni 2023.
Kommunestyret vedtok i PS-35/21 innfasing av full, reell barnehagedekning. I PS-27/22 ble det gjort vedtak om utvidelse av kapasiteten.
Kommunestyret vedtok i oktober 2022, PS-85/22, å gjenopprette frivilligsentral i Midsund. Fra 2024 må sentralen finansieres innen eksisterende sektorramme.
I februar vedtok kommunestyret en interpellasjon, IN-4/23, hvor de stiller seg positiv til å melde seg inn i Fribyordningen. Det vil komme en saksutredning på dette, ordningen er ikke finansiert.
Oppvekstplan ligger i planstrategien, med oppstart i 2023 og vedtak i 2024. Oppvekstreformen er iverksatt. Reformen legger til grunn tidlig innsats fra koordinerte kommunale tjenester og at barnevernet skal håndtere de alvorligste sakene.
På systemnivå jobbes det etter SLT-modellen (Samordnede lokale kriminalitetsforebyggende tiltak) og BTi-modellen (Bedre tverrfaglig innsats). Dette er arbeidsformer som innebærer å arbeide etter en gitt struktur på tvers av tjenester. Lykkes kommunen med omstilling i tråd med oppvekstreformen, vil dette bidra både til et bedre tjenestetilbud og påvirke økonomien i sektoren positivt.