Status

Sektor for oppvekst, kultur og velferd ivaretar en stor bredde av kommunens tjenester.

Sektoren består av:

  • barnehagedrift
  • grunnskoleundervisning
  • voksenopplæring
  • PPT
  • kulturskole
  • kulturtjenester, herunder idrett og friluftsliv
  • Moldebadet
  • barneverntjenester
  • flyktningtjenesten
  • NAV

Den økonomiske situasjonen for sektor oppvekst, kultur og velferd er utfordrende. Skoleområdet og barnehageområdet utgjør hovedtyngden av sektorens ramme, og det er disse områdene som har den største økonomiske ubalansen. I tillegg har Moldebadet og NAV en betydelig ubalanse.

Det løpende merforbruket, som per august ble meldt til 22,7 mill. kroner, er den første av sektorens økonomiske utfordringer inn mot budsjett 2024 og økonomiplan 2024–2027.

Den andre utfordring er økningen i kommunens finansutgifter, noe som medfører reduserte sektorrammer i årene som kommer. I gjeldende økonomiplan vil derfor sektorens ramme bli redusert med et rammetrekk på 29,5 mill. kroner i forhold til 2023.

Dagens merforbruk og neste års rammetrekk utgjør til sammen 52,2 mill. kroner i 2024.

Den tredje utfordring for sektoren er forventningene til full reell barnehagedekning, hvor barnehageområdet ikke har tilstrekkelig økonomisk ramme til å innfri politisk vedtak. Hovedutvalget for oppvekst, kultur og velferd har ikke balansert ambisjonene om full reell barnehagedekning. Det er heller ikke vurdert om rammereduksjoner ved andre enheter innenfor sektoren kan gjøres for å sikre finansieringen. Vedtaket er dermed ikke fullfinansiert slik sektorrammen er fordelt per i dag.

Satsingen er imidlertid styrket med delfinansiering, og utviklingen i barnetallet viser at det også i 2023 er tatt nye steg i retning av å innfri vedtaket om full reell barnehagedekning. Men budsjettrammen er stram, og for å oppnå balanse i barnehageområdet må kapasiteten reduseres i 2024. Politisk vedtak om full reell barnehagedekning har likevel høyt fokus fremover, og det vil bli jobbet videre med å finne tiltak og rom for å realisere vedtaket innen høsten 2025.

Hovedutvalget for oppvekst, kultur og velferd vedtok i september (PS-35/23) sektorens innspill til budsjett 2024 og økonomiplan 2024–2027. I saken ble det lagt fram hvilke tiltak som er nødvendige for å oppnå økonomisk balanse. Saken omfatter både tiltak som må til for å håndtere løpende merforbruk, og tiltak for å møte rammereduksjoner i perioden. Tiltakene, noe justert for barnehageområdet, presenteres under kapittel «Rammetrekk og tiltak» lengre ned.

Vis undermeny