Plan og strategier

Inn under sentraladministrasjonen ligger ansvar for utarbeidelse av kommuneplanens samfunnsdel, samt planstrategi for Molde kommune, begge sist vedtatt i juni 2021. Arbeidet med revidering ble startet opp i 2023, og disse to viktige styringsdokumentene skal behandles i 2024.

Innenfor dagens samfunnsdel har sentraladministrasjonen et spesielt ansvar for å følge opp de to organisasjonsmålene: Molde kommune har bærekraftig økonomi og tjenesteproduksjon og Molde kommune er en åpen organisasjon og en attraktiv arbeidsgiver. Disse to organisasjonsmålene vil også i 2024 bli viktig å jobbe mot. Kommunens størst utfordring inn i 2024 er at vi ikke har en bærekraftig økonomi og tjenesteproduksjon. De økonomiske utfordringene er så store, at løsning av dette må være øverst på dagsorden gjennom 2024 og sikkert utover hele økonomiplanen. Omorganiseringen av stab har som hensikt og sikre bedre samhandling internt i stab, bedre støtte og samhandling ut mot tjenesteproduksjonen og effektivisere.. For å få til dette jobber vi nå med å avklare roller, ansvar og myndighet. Men minst like viktig er hvordan vi skal organisere oss for å få bedre styring og kontroll. Her er det under vurdering en ny helhetlig styringsmodell som skal gjelde for hele organisasjonen. En enkel, tydelig og god styringsmodell er viktig i en så stor organisasjon. Hvordan vi løser prosjekt- og prosessarbeid er et at hovedpunktene i arbeidet med ny organisering.

Gjennom 2023 har vi prioritert å få gode analyser og grunnlag for å vurdere egen tjenesteproduksjon. Både helse og omsorg og oppvekst, kultur og velferd har gjennomført eksterne analyser eller levert rapporter på hvordan vi bør justere tjenestetilbudet framover. Det blir viktig at stab bidrar aktivt med å gjennomføre de tiltakene som skal til for å oppnå økonomisk bærekraft.

Sentraladministrasjonen får også en viktig rolle inn mot samfunnsmålet: Molde er et attraktivt samfunn i vekst – Norges mest næringsvennlige kommune. Her blir det prioritert en ny stilling som næringsrådgiver. Molde kommune har ingen egne ansatte som jobber med næringsutvikling i dag. Vi har diverse næringsfond og vi støtter blant andre Molde næringsforum, men vi har ikke egne ressurser for å støtte opp om samfunnsmålet, med tilhørende strategier. For å ta tak i næringsarbeid og ikke minst næringsplan, styrkes sentraladministrasjonen med én stilling som næringsrådgiver i 2024.

Vis undermeny