Avsetning og bruk av fond
Avsetning til og bruk av disposisjonsfond
Både i revidert budsjett 2020 og budsjett 2021 er det satt av midler til disposisjonsfondet. Dette skyldes først og fremst tilleggsbevilgninger grunnet covid-19 som skal dekke opp for manglende inntekter og økte utgifter som følge av pandemien. Avsetningen på 27,5 mill. kroner i 2021 er derfor bare en foreløpig avsetning som vil bli brukt i løpet av 2021 når det er kjent hvem som får økte utgifter grunnet covid-19. Det er derfor ikke en reell avsetning som vil styrke disposisjonsfondet.
I økonomiplan 2020-2023 var det lagt opp til bruk av disposisjonsfond på rundt 20 mill. kroner i 2021 og 2022 og nesten 34,7 mill. kroner i 2023. I årets budsjett og økonomiplan er det ikke lagt opp til bruk av disposisjonsfond i 2021 og 2022, og beløpet er redusert til 14,6 mill. kroner i 2023. Det meste av bruken av disposisjonsfond i 2023 kan tilskrives innføringsprosjekt for Helseplattformen i kommunen. I 2024 er bruken av disposisjonsfond på 1,6 mill. kroner.
Den viktigste årsaken til at kommunen klarer å redusere bruken av disposisjonsfond i årets budsjett og økonomiplan, er reduserte finansutgifter. Det skyldes først og fremst lavere rentesats som følge av covid-19. Videre er avdrag redusert noe sammenlignet med fjorårets budsjett og økonomiplan. Redusert bruk av disposisjonsfond er viktig med tanke på kommunens finansielle måltall for disposisjonsfondet.
Avsetning til bundne fond – Kraftfondet
Det er avsatt 7,8 mill. kroner årlig til Kraftfondet. Dette gjøres ved å sette av beløpet til bundne fond i kommunens budsjett og økonomiplan. Avsetningen er en videreføring av fjorårets budsjett og økonomiplan. Kraftfondet gir tilskudd til tiltak som kan fremme næringslivet og trygge bosettingen i tidligere Nesset kommune.
Overføring til investering – egenkapitaltilskudd MKP
Det budsjetteres med en overføring av driftsmidler til investering på 10,0 mill. kroner årlig i tråd med kommunestyrets sak 44/20 og 50/19.
Beløpet skal settes av til ubundne investeringsfond for å dekke egenkapitaltilskudd til Molde kommunale pensjonskasse (MKP). Egenkapitaltilskudd er en investeringsutgift, men kan ikke finansieres av lånemidler. Derfor må det overføres midler fra driftsbudsjettet for å unngå å tappe ubundet investeringsfond. Dersom ubundet investeringsfond blir tappet, må kommunen selge unna de finansielle omløpsmidlene som er plassert i aksjer og fond.
Dersom kommunen ikke betaler inn egenkapitaltilskudd, må MKP finansiere nødvendig beløp over pensjonspremieregningen til kommunen. Deretter må MKP betale skatt av overskuddet, før egenkapitalen kan styrkes. I tillegg må kommunen betale arbeidsgiveravgift på betalt premieinnbetaling. Med andre ord gir dette en innsparing i driftsbudsjettet som er større enn 10,0 mill. kroner.