Prioriteringer
Prioriteringer og konsekvenser av statsbudsjettet
Statlige midler til frivilligsentraler har tidligere år vært gitt som særskilt tildeling i rammetilskuddet. Fra 2021 vil dette bli gitt som et øremerket tilskudd, og sektorens ramme er redusert med 0,5 mill. kroner.
I statsbudsjettet for 2020 ble det innført inntektsgradert foreldrebetaling i SFO for 1. og 2. trinn, samt gratis SFO for barn på 5. – 7. trinn med særskilte behov. Ordningen med inntektsgradert foreldrebetaling blir fra høsten 2021 utvidet til også å gjelde 3. og 4. trinn. Til sammen er sektorens ramme styrket med 0,8 mill. kroner i 2021. Videre korrigeres det for færre elever i private skoler med 0,6 mill. kroner og sektoren styrkes 0,5 mill. kroner til økt lærertetthet.
Som følge av at utvidet rett til ettervern innenfor barneverntjenesten øker fra 23 til 25 år, er sektoren tilført 0,1 mill. kroner.
Egne prioriteringer
På grunna av redusert mottak av flyktninger og at flere av flyktningene har vært i Molde i 5 år vil integreringstilskuddet fra staten bli kraftig redusert. For sektoren vil dette medføre en reduksjon i rammen på 17,9 mill. kroner i 2021, med ytterligere reduksjon utover i planperioden. Flyktningtjenesten vil redusere driften i samsvar med tildelt ramme. Utfordringen blir å følge opp de flyktningene som allerede har kommet. Enheten får ikke stordriftsfordeler og tilbudet til flyktningene blir mer begrenset. Dette kan selvsagt bidra til å redusere kvaliteten av tjenestene og med det resultatoppnåelse. Flyktningene skal få sin individuelle rett til et tilpasset introprogram oppfylt slik at de på en raskest mulig måte skal tilegne seg ferdigheter og kunnskap nok for å kunne delta i yrkeslivet. I 2019 og 2020 har enheten redusert driften med rundt 30 stillinger. Reduksjon av bemanning må fortsette om ikke antallet flyktninger som kommunen skal motta øker.
Det er en målsetning i kommunen at livsopphold, introprogrammet og norskopplæring finansieres av de statlige tilskuddene. Redusert mottak av flyktninger påvirker også andre tjenester i sektoren. Flere av flyktningene har særskilte behov og kommunen har mottatt «tilskudd 2» i disse tilfellene. Disse ressursene har også i mange tilfeller bidratt til å styrke det ordinære tilbudet.
Reduksjon i antall mottatte flyktninger medfører at drift ved Molde voksenopplæringssenter må reduseres. Dette vil gi redusert mulighet for stordriftsfordeler. Finansiering av rettighetsfestet grunnskole for voksne er en stor utfordring. Det følger ikke statlige midler til slik opplæring.
Nye Idrettens hus er i full drift fra høsten 2020. Dette medfører at kulturtjenesten forventes å få økte leieinntekter på 1,7 mill. kroner, samtidig som driftsutgiftene forventes å øke noe. Samlet reduseres sektorens ramme med 1,5 mill. kroner.
Midsund og Raknes skole er nå slått sammen. Midlene til økt ledelsesressurs i byggeperioden blir nå trukket ut av sektorens ramme.
I økonomiplanperioden er det lagt inn midler til drift av ny skole i Årølia fra 2022.
Rammetrekk
For budsjettåret 2021 er 10,2 mill. kroner fordelt etter enhetenes netto andel av sektorens samlede netto budsjettramme. For skole- og barnehageområdet er det så fordelt videre til den enkelte enhet gjennom de respektive fordelingsmodellene. Hver enhet får utfordringen og rammetrekket må finne sin løsning, gjennom nedbemanning, reduksjon eller endring i tjenestetilbud. Hver enhetsleder skal i forbindelse med detaljbudsjetteringen ta hensyn til trekket og definere konkret hvordan trekkes skal håndteres på den enkelte enhet. Konsekvensene er hardere prioriteringer i de enkelte tjenestene og med det redusert eller endret tilbud og kvalitet.