Status

Sektor for helse og omsorg rapporterte per august 2020 et forventet merforbruk på 45,8 mill. kroner som årsprognose. Koronasituasjonen har medført økte lønnsutgifter, innkjøp av smittevernutstyr og reduserte inntekter beregnet til 9,4 mill. kroner per august 2020. Det er usikkert hvordan pandemien vil prege 2021, men sektoren har, uavhengig av covid-19, store økonomiske utfordringer. En foreslått rammereduksjon på 5,4 mill. kroner i 2021 gjør situasjonen ytterligere utfordrende.

Hovedårsaker til merforbruk er tjenestemottakere med behov for omfattende tjenester i institusjon samt flere tjenestemottakere med døgntjenester i egen bolig. En ser i tillegg økte utfordringer knyttet til personer med en demens med utfordrende adferd, noe som krever tett oppfølging og ekstra bemanning.

Flere av prognoseavvikene er en videreføring av uløste utfordringer fra tidligere perioder og det vil kreve et langsiktig arbeid for å komme i økonomisk balanse. Det må prioriteres hvilke tjenester en skal fortsette med og hvilke tjenester som eventuelt kan reduseres eller avsluttes.

Sektor helse og omsorg har ansvar for å yte tjenester i henhold til helse- og omsorgstjenesteloven, pasient- og brukerrettighetsloven og helsepersonelloven i kommunen. Det er en stor utfordring å holde seg innenfor de økonomiske rammene i en tjeneste der det aller meste er lovpålagt. Basert på erfaring og demografisk utvikling ser det ut til at presset på de ulike tjenestene vil opprettholdes i årene fremover.

Oppgavene i sektoren består av:

  • institusjonsdrift
  • tjenester til hjemmeboende, inklusive bo-tjenester for mennesker med utviklingshemming
  • legetjenester
  • psykisk helse og rus
  • fysio- og ergoterapitjeneste
  • helsestasjon- og skolehelsetjenesten og jordmortjenester
  • tildelingskontor

Kommunen har per november 2020 totalt 314 sykehjemsplasser fordelt på korttidsplasser, langtidsplasser og spesialiserte plasser. Åtte midlertidige korttidsplasser er i 2021 fordelt på sykehjemmene Råkhaugen (4), Midsund (2) og Nesset (2). De åtte midlertidige plassene er planlagt driftet inntil Råkhaugen sykehjem er bygd ut med nye sykehjemsplasser. I 2020 har det vært betydelig færre utskrivningsklare pasienter på sykehuset sammenlignet med tidligere år.

Det er en økning i utfordringer knyttet til rus og psykisk helse, samt oppgaver knyttet til oppfølging av alvorlig psykisk syke pasienter som i større grad overføres fra spesialist- til primærhelsetjenesten. Helsestasjon- og skolehelsetjenesten opplever en økende grad av barn og unge som strever med psykisk helse.

Fra januar 2021 slås enheten legevakt og legetjenester sammen med enhet forebyggende helse- og rehabiliteringstjenester til en ny enhet kalt helsetjenester. Organisasjonsendringen skal gi bedre samhandling og en mer fleksibel drift av tjenesteområdet.