Plan og strategier
Tidligere Molde kommune vedtok sin helse- og omsorgsplan i 2018 og Nesset kommune vedtok sin helse- og omsorgsplan i 2019. I prosessen med utarbeiding av Molde kommunes helse- og omsorgsplan 2018–2025, deltok representanter fra tidligere Nesset og Midsund kommuner. Det er likevel behov for å revidere/ harmonisere planen slik at den omfatter hele den nye kommunen med en felles handlings- og tiltaksdel som tar hensyn til økonomiske utfordringer, demografi samt en vridning fra en institusjonsbasert til hjemmetjenestebasert kommune. Tiltaksdelen må tydeligere vise arbeidet med å vri tjenestene slik at det er mulig for flest mulig å bo lengst mulig i eget hjem. Arbeidet med revidert helse- og omsorgsplan har startet og vil bli lagt frem til politisk behandling våren 2021.
Sektoren arbeider med kostnadsreduserende tiltak som harmonisering av bemanningsnormer, bedre tildelingspraksis, samt redusert bruk av vikarer, ekstrahjelp og overtidslønn. Stillinger blir holdt vakante der det er mulig. En vektlegger å opprettholde et forsvarlig og trygt tjenestetilbud for alle pasientgrupper. Det må arbeides videre med planer for styrking av forebyggende tjenester som gjør at den enkelte kan bo lenger i eget hjem.
Sektoren har startet et prosjekt som skal utarbeide en modell for tverrfaglig innsats i pasientforløpet. Bakgrunnen for dette arbeidet er å se på hvordan en kan bli enda bedre på å gi riktige tjenester på riktig nivå i omsorgstrappen når pasienter skal skrives ut fra sykehus. Hva må for eksempel pasienten øve/trene på for å kunne bo hjemme lengst mulig og hvilken fagkompetanse bør samhandle til det beste for pasienten? Det er satt ned en arbeidsgruppe som skal komme med forslag til en modell for hvordan tverrfaglig innsats kan gjennomføres i praksis.
Kommunen mangler i dag gode data for tidsbruk i hjemmetjenesten. En planlegger å teste ut et verktøy som dokumenterer tidsbruk og gir et faktabasert beslutningsgrunnlag for best mulig fordeling av tilgjengelige ressurser.
Sektoren har store utfordringer med å rekruttere, mobilisere og utvikle nok og nødvendig kompetanse. Rekrutteringsutfordringer blir ekstra tydelig når de som mottar kommunale helse- og omsorgstjenester har lavere funksjonsnivå og er sykere enn tidligere. Kommunen deltar i prosjekt heltidskultur og ROR-kommunene samarbeider med høgskolen i Molde for å se på muligheten for å utdanne flere vernepleiere og sykepleiere.