Fremtidige utfordringer

Enheten opplever utfordringer med å gi et tilstrekkelig helsetilbud til voksne med kombinasjon av somatiske helseutfordringer og alvorlig rusavhengighet og/eller psykiske helseutfordringer. Dette dreier seg om mennesker med behov for et døgnkontinuerlig tilbud. Kommunen har i dag ikke egne sykehjemsplasser til denne brukergruppen. En erfarer også at det er utfordrende for denne målgruppen å tilrettelegge og tilby nyttig behandlingstilbud i spesialisthelsetjenesten.

Ungdom uten klare psykiske lidelser eller rusproblemer som faller utenfor skole og arbeidslivet, er en målgruppe som i dag har lite tilbud. Problemene virker å være omfattende og omhandler det å mestre hverdagslivet. For å gi disse et godt tilbud krever det at flere enheter samarbeider tett om en felles innsats.

Enheten opplever en økning av unge med alvorlige kognitive vansker og/eller alvorlig rusavhengighet med behov for omfattende tilrettelagt helsetilbud innen tilbud i kommunen. Dette dreier seg om mennesker med behov for et dag- eller døgnkontinuerlig tilbud som per i dag ikke eksisterer.

Personer med samtidig ruslidelse og psykisk lidelse (ROP pasienter) bruker ofte rusmidler på en ødeleggende måte og faller lett utenfor behandlingstiltak. På tross av økt oppmerksomhet på denne pasientgruppen, er det fortsatt mye som mangler når det gjelder utredning, behandling og oppfølging. Det er et økende behov for systematisk og mer samarbeid med spesialisthelsetjenesten både innenfor rus og psykisk helse for å ivareta denne gruppens behov.

Enheten drifter flere arbeidstiltak hvor det er behov for praksisplasser og ordinære arbeidsplasser. For å oppnå målene med å bistå personer med ulike utfordringer ut i arbeid, er det en nødvendig at både kommunal virksomhet og næringslivet stiller med gode og meningsfulle arbeidsplasser.

Enheten har fått tilskudd til psykolog, men har vansker med rekrutteringen. Det er en nasjonal satsing å øke antall psykologer ansatt i kommunene.

Vis undermeny