Tjenester og oppgaver som skal utføres innenfor rammene 2018–2021

Botjenesten

Tjenesten yter omsorg, opplæring og praktisk bistand til barn, unge med autismespekterlidelser og voksne med utviklingshemming. Det gis også bistand til aktiviteter og helse- og fritidstilbud, alt etter brukerens individuelle behov.

Totalt 79 voksne personer mottar tjenester i eget hjem, blant annet i 6 samlokaliserte boenheter. I tillegg ytes det tjenester knyttet til barneboligen for 9 barn.

Botjenesten er enhetens største tjeneste og har, inklusive barneboligen, 302 ansatte fordelt på 185,3 årsverk.

Enen dagsenter

Tilbudet er variert med hovedvekt på tilrettelagte arbeidsoppgaver eller annen form for aktivitet. Tilbudet gis til 55 voksne personer med utviklingshemming. Dagsenteret driver bakeri, kantine, montasjeavdeling og arbeids- og serviceavdeling. Dagsenteret har 12 ansatte fordelt på 10,3 årsverk. Etterspørselen etter plass ved dagsenteret er fortsatt meget stor og dagsenteret benytter all sin kapasitet.

Avlastningstjenesten

Avlastningstjenesten gir tilbud i form av opphold i avlastningsbolig for kortere eller lengre tidsrom. Tilbudet er for utviklingshemmede som fortsatt bor i foreldrehjemmet og skal primært være avlastning for pårørende med særlig tyngende omsorgsbyrde. De seks døgnplassene fordeles på 22 brukere. Avlastningstjenesten har også tilbud på ettermiddag og kveld til barn som har blitt for stor til å benytte ordinær SFO. Avlastningstjenesten har 34 ansatte fordelt på 20.1 årsverk.

Det har lenge vært planlagt bygging av ny avlastningsbolig på marken ved Enensenteret. Prosjektet er av ulike grunner endret. Avlastningstjenesten er foreløpig i midlertidige lokaler på Røbekk og dette har så langt fungert godt.

Andre tiltak

Det ytes tjenester som omsorgslønn, støttekontakt, privat avlastning, forebyggende tiltak og brukerstyrt personlig assistent (BPA). Det ytes tjenester til 164 ulike personer uten diagnosen utviklingshemming. Det er fire ansatte fordelt på 2,2 årsverk.

Administrasjon

To årsverk, inklusive enhetsleder, utgjør enhetens administrasjon.


Endringer av tjenester og oppgaver i rammen

Det er hovedsakelig gjennom reduksjon i bemanning at enheten kan redusere sine driftsutgifter. De siste årene har det vært gjennomført flere store endringer i driften for å redusere antall årsverk. Dette er et kontinuerlig arbeid, men vanskeliggjøres ved manglende forutsigbarhet og et stadig økende volum på tjenestene. Konsekvensen av ytterligere nedbemanning vil øke arbeidspresset og kan medføre redusert tjenesteproduksjon og kvalitet for brukerne.

Enheten har per oktober fått ansvar for tjenester til ytterligere 23 brukere i 2017. Utgiftene knyttet til 8 av disse tjenestene ble i juni kompensert i budsjettrevisjon-saken. Rammen er i tillegg foreslått økt med 3,8 mill. kroner fra 2018 knyttet til vedtak om 14 nye og endrede tjenestebehov. Økningen tilsvarer 75 pst. av utgiftsøkningen og sum statlig tilskudd til ressurskrevende tjenester.

Fra 2018 overtar kommunen økonomisk ansvar fra spesialisthelsetjenesten for særlig ressurskrevende tjenestemottaker. Rammen er i budsjett 2018 foreslått økt med 15,8 mill. kroner til kjøp av denne tjenesten, tilsvarende 75 pst. av kommunal egenandel og sum statlig tilskudd. Det budsjetteres det med 11,7 mill. kroner i økt statlig tilskudd til ressurskrevende tjeneste på sentralt budsjettområde fra denne tjenesten.

Andel finansiering av stilling til fagsystem Gerica, er lagt inn som en rammereduksjon på 0,1 mill. kroner i budsjett 2018. Stillingen er organisert under plan- og utviklingsavdelingen og har tidligere vært finansiert av digitaliseringsmidler.

Driftssituasjonen er svært presset og enheten har etterslep i oppgaver. Det er spesielt videreføring av tjenester med oppstart i 2016, samt støttekontakttjenesten som har bidratt til merforbruk. Oppgavene er forsøkt løst innen enhetens ramme, men dette har gitt svært store utfordringer.

Ulike interne gjennomganger og prosjektrapporter viser at driften i enheten i relativt stor grad avviker fra vedtakstimer og kostnader sammenlignet med kommunegruppe 13. Enheten vil fremover fokusere på følgende tiltak for å optimalisere driften ytterligere og gradvis nærme seg nivået i kommunegruppen:

  • kompetansevurdering
  • strukturelle endringer i botjenesten
  • gjennomgang av dagsenteraktiviteten

Det vil bli gjennomført en ekstern gjennomgang av drift og vedtaksutmåling for å avdekke hvorvidt vedtaksutmålingen til gjeldende brukergruppe avviker vesentlig fra den enkeltes reelle behov, og de krav en må sette til et forsvarlig helsetilbud. Enhetens mulighet til å imøtekomme forventningene om effektiviseringstiltak i økonomiplanperioden må sees i lys av konklusjonene fra dette arbeidet. Eventuelle gevinster må de første 2 årene kanaliseres inn i ikke-finansierte tiltak.

Vis undermeny