Tjenester og oppgaver som skal utføres innenfor rammene 2018–2021
Molde kommunes kulturvisjon: «Molde skal være en åpen, aktiv og inkluderende kulturkommune».
Kulturtjenestens viktigste oppgave er å tilrettelegge for at Molde kommune skal ha et levende og pulserende kulturliv som gir rom for fellesskap, utfoldelse, deltakelse og opplevelse for alle.
Kulturtjenesten er delt inn i tre avdelinger: allmenn kultur, Molde bibliotek og idrett og friluftsliv.
Allmenn kultur
Kulturtjenesten har driftsansvar for Molde frivilligsentral, Tomrommet fritidsklubb og Eldres kultursenter. Ungdomsplassen ble nedlagt våren 2017. Kulturtjenesten legger ned et betydelig arbeid som koordinator for Molde ungdomsråd, følger opp fribyforfatterordningen og driver utleie av rådhussalene og kulturhuset. Kulturtjenesten har ansvaret for mange ulike oppgaver, det være seg å få støpt Ninni Roll Ankers hode som ble stjålet, følge opp kommunens utsmykkingsordning, planlegge bind fem av Molde bys historie, ha vertskapsrollen for ungdomsutvekslingen med kommunens vennskapsbyer, utarbeide kulturminneplan, bidra til implementering av tiltak i barne- og ungdomsplanen, for å nevne noe.
Kulturtjenesten fordeler tilskudd til frivillige lag og organisasjoner, til kommunens profesjonelle kulturinstitusjoner samt til andre trossamfunn. Det ble fra og med 2017 bevilget en økning på 1 mill. kroner øremerket kulturtilskudd til frivillig sektor. I tillegg til kraftig økning i selve tilskuddsrammen, ble det også opprettet to nye tilskuddsordninger for frivillige lag og organisasjoner.
Tiltak i kulturplan og frivilligplan følges opp i samarbeid med interne og eksterne samarbeidspartnere.
Molde bibliotek
Molde bibliotek har årlig et utlån på cirka 102 000 bøker og andre medium. Besøkstallet ligger på rundt 105 000, der omtrent 3 400 deltar på forskjellige arrangement. Det legges opp til en omfattende formidling via digitale kanaler. Biblioteket tilbyr dataopplæring og har ukentlige barnetimer. Det satses på stor bredde i bibliotekets kveldsarrangement, som er gratis og arrangeres i samarbeid med de andre institusjonene på Plassen, samt andre aktører. Besøk av skoleklasser, litteraturformidling, språkkafé og høytlesning ved eldreinstitusjonene er også sentrale tilbud. Frivillige utgjør en viktig ressurs i forbindelse med høytlesning for eldre.
Idrett og friluftsliv
Idrett og friluftsliv kan deles i to ansvarsområder.
Det ene er drift av kommunens anlegg og idrettsbygg: Molde arena som inkluderer Træffhuset, Idrettens hus og Reknesbanen, pluss Fuglsethallen. I tillegg kommer Lubbenes KGB, Molde Stadion med naturgressflate, friidrettsanlegg og tribuner. Kommunen har vinterdrift på Årølia KGB, og vedlikeholder andre balløkker på bestilling. Det er et kraftig trykk fra frivillig sektor både når det gjelder behov for å leie treningsflater og sørvis i den forbindelse. Det har vært et særlig krevende år, der ikke minst ombygging og åpning av kommunens nye arrangementshall, Molde arena, har stått sentralt.
Det andre er forvaltningsansvaret for kommunens sikrede og usikrede friluftsområder. Det innebærer blant annet. bygging, drift og vedlikehold av turstier, snøbrøyting og løypekjøring. Avdelingen er et viktig kontaktpunkt for frivillige lag og organisasjoner, og ivaretar rådgivning og saksbehandling i forbindelse med spillemiddelsøknader.
I forbindelse med planlegging og gjennomføring av renovering av Træffhuset, samt planlegging av nye Idrettens hus og Molde idrettsparks uteområde, har idrett- og friluftseksjonen vært tungt involvert som brukerrepresentanter. Dette er og har til tider vært svært tidkrevende. Ny kultursjef er nå involvert i arbeidet.
Endringer av tjenester og oppgaver i rammen
Konstituert kultursjef ble fra 13. mars 2017 erstattet av fast ansatt kultursjef samtidig som enhetens ramme ble økt. Dette innebar en viktig styrking av kulturtjenesten, samtidig som en hel stilling ved Molde bibliotek, fortsatt langt på vei må holdes vakant. Til tross for større krav til utadrettet virksomhet fra sentralt hold, så må Molde bibliotek drives med færre ansatte enn før innflytting på Plassen. Det medfører en svært krevende situasjon for driften og begrenser utvikling av nye tilbud.
Støtten til Teatret Vårt og Romsdalsmuseet følger både endringene i statsbudsjettet og de avtaler som Molde kommune har inngått. Avtalen med Romsdalsmuseet skal reforhandles for 2018–2022. Det er lagt inn en økning på 0,3 mill. kroner i driftstilskuddet i tråd med søknad fra Romsdalsmuseet. Når det gjelder Moldejazz, så er det nå Kulturrådet som fordeler tilskuddet, og dette er ikke klart før i desember. Tilskuddet beregnes derfor i tråd med ordinær lønns- og prisvekst.
Gjenåpning av Træffhuset våren 2017 og stenging av Idrettens hus høsten 2017, har vært krevende. Enheten har et stort behov for å styrke bemanningen av turnusteamet som i dag teller tre vaktmestre. Disse drifter kommunens idrettsbygg, kulturhuset og rådhussalen, fra klokken 8.00–22.30 på hverdager og noe redusert åpningstid i helger. Det betyr at det kun er en vaktmester til enhver tid som betjener alle disse byggene. Økningen i rammen på 0,3 mill. kroner betyr at man kan ansette en vaktmester/sørvisvert i full stilling ved Molde arena fra 1. juli 2018.