Fremtidige utfordringer
Kommunestyret vedtok kommunal planstrategi i møte i november 2016. Planstrategien er ikke en enkel plan, men en oversikt over strategiske planer som skal utarbeides i planperioden for at kommunen skal sikre innbyggerne gode og fremtidsrettet tjenester. Planstrategien inneholder 22 ulike planer både innen arealbruk, klima og tjenesteutvikling. Det er lagt vekt på å utvikle godt koordinerte planer. Planstrategien er ambisiøs og det er nødvendig med prioritering av ressursene i avdelingen.
Fellesnemnda for nye Molde kommune har opprettet en arbeidsgruppe for å utforme planstrategien i den nye kommunen. Arbeidsgruppen utarbeider en plan for hvordan kommunene hver for seg og sammen skal forholde seg til planarbeid frem til den nye kommunen blir etablert, og en felles planstrategi er vedtatt. En felles planstrategi bør behandles av kommunestyret i nye Molde kommune innen utgangen av 2020.
Helse- og omsorgsplan 2018–2025 ble vedtatt av kommunestyret i oktober 2018. Planen skisserer hvordan kommunen skal møte utfordringene innen sektoren. Den vedtatte planen inneholder en hel rekke tiltak der flere krever styrking av sektoren. Utbygging av Råkhaugen omsorgssenter med 24 sykehjemsplasser, der 16 plasser skal tas i bruk i 2020, ble vedtatt i forbindelse med politisk behandling av planen.
Flere andre planer er under arbeid. Ny skolebruksplan blir behandlet av kommunestyret i februar 2019. Ett tema som vurderes særskilt her er skolekapasiteten i Kviltorp/Årø området og om det er behov for å bygge ny skole i Årølia.
Andre planer som er under utarbeidelse er kulturminnevernplan, trafikksikkerhetsplan og hovedplan for vann og avløp. De to siste planene blir utarbeidet felles for de tre kommunene som skal danne nye Molde kommune. Etablering av nye Molde kommune har ført til utsettelse av arbeidet med kommunedelplan arealdel Molde 2. Planområdet skulle slutte ved grensen til Nesset kommune. Siden Nesset kommune blir en del av den nye kommunen, må planområdet endres. Kommuneplanens samfunnsdel er utsatt med samme begrunnelse. Arbeidet med denne planen er den viktigste planoppgaven for den nye kommunen og må starte opp i januar 2019.
Nasjonal transportplan (NTP) ble vedtatt av Stortinget i juni 2017. Planen inneholder en rekke store prosjekt som skal realiseres i kommunen. Arbeidet med ny E39 Lønset–Hjelset skal starte i 2019 og ferdigstilles i 2022. Bypakke Molde skal ifølge forslag til handlingsplan for NTP realiseres fra 2023. Det tredje store prosjektet, Møreaksen, skal ifølge handlingsplanen starte i 2024. Prosjektene fører til store utfordringer for kommunen.
Byggestart for Sjukehuset Nordmøre og Romsdal (SNR), Hjelset er utsatt til november 2019. Det nye sykehuset skal åpne høsten 2023. Realiseringen av det nye sykehuset innebærer at sykehusaktiviteten på Lundavang blir avsluttet. Molde kommune vil vurdere om det er aktuelt å kjøpe Lundavangområdet fra Helse Møre og Romsdal HF. Lundavang er et stort transformasjonsområde og vil gi mange muligheter. Kommunestyret har vedtatt i kommunedelplanens arealdel Strande–Aukra grense at det skal utarbeides områdeplan for området.
Byggingen av Sjøfronten 1 og 3 pågår for fullt. Ferdigstillelsen av moloen i Sjøfronten 3, blir lagt frem som egen sak for kommunestyret i desember 2018. Planleggingen av Sjøfronten 2 vil starte i 2018. Planleggingen er forsinket grunnet ekstra utfordringer med å realisere Sjøfronten 3. Realisering av de tre sjøfront-prosjektene gir avdelingen betydelige oppgaver.
Det er i tillegg høy aktivitet og store ambisjoner på flere områder. Det er en utfordring for avdelingen å gjøre riktig prioritering av kompetanse og kapasitet.
Plan- og utviklingsavdelingen opphører slik den er organisert fra 31. desember 2019. De fem seksjonene blir fordelt på tre sektoravdelinger og en stabsavdeling i den nye kommunen. Videre blir beredskapsleder flyttet til en annen stabsavdeling. Forberedelsene til den nye kommunen vil prege mye av 2019. Det er en klar målsetning å opprettholde aktivitet og kompetanse gjennom året.